Novice

Brda&Friends - 11.5.2024, vinski festival

16.02.2023
Vabljeni na drugo edicijo vinskega festivala Brda&Friends. Na samem dogodku Brda&Friends bo sodelovalo približno 50+ vinskih hiš, tako iz Goriških Brd kot tudi vinske hiše z mednarodno udeležbo. Poleg samih vinskih hiš se bodo predstavljali tudi različni kulinarični ponudniki, s povdarkom na butičnih sirarjih , ter seveda restavracije ki bodo poskrbele za Vaše brbončice. >> preberi več

Skupina proizvajalcev za sektov vino

05.01.2023
Vključitev v podukrep 9.1 Podpora za ustanavljanje skupin in organizacij proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 za ustanovitev skupine proizvajalcev za sektor vina. >> preberi več

Goriška Brda

05.11.2021
Skozi stoletja se je v Brdih prepletala danes vidna kulturna dediščina: od kultivirane pokrajine, značilne arhitekture vasi in gradov, pa do številnih etnoloških zanimivosti Bricev, šeg in navad ter značilnega govora. Pečat preteklosti je pustil svoje sledove. Brda so večinoma obdelana z vinogradi in sadovnjaki, raziskovalec narave pa bo odkril mnogo zanimivega o geoloških, klimatskih, botaničnih in drugih posebnosti te neokrjene narave. >> preberi več

Vino meseca: Črna Rebula - Erzetič

09.12.2022
Črna rebula iz vinske hiše Erzetič iz Višnjevika v Goriških brdih je vino iz stare briške sorte, ki ji rečejo tudi pokalca. Ta naj bi v Goriških brdih po nekaterih zgodovinskih zapisih uspevala že v srednjem veku, na neki poroki naj bi vino iz pokalce stregli gostom že leta 1282, bolj intenzivno pa se jo je v teh krajih sadilo predvsem v 19. stoletju. >> preberi več

O Vinu - Vinski vodnik 2021

13.01.2022
Na tem relativno majhnem in kompaktnem vinorodnem okolišu, ki se razteza na skrajnem zahodu naše domovine, se pri kakovosti zgodi veliko. Zelo veliko. So Brda še vedno okoliš številka ena v slovenskem prostoru? Zagotovo so! >> preberi več

Zanut - Merlot Brjač 2009

23.02.2022
Krepka, gosta zadeva, vsega je na pretek. Spomin popelje, če naštevanje zelo omejimo, na zelo zrele črne češnje, usnje … Od nekod nekoliko ugriznejo tanini. Morda iz pečk, razmišlja Barbi in ko pozneje pokličem Boruta, ta to potrdi. Vino se potem v kozarcih odpira in postaja vedno bolj razkošno, tisti tanini pa ostajajo in imamo jih na sumu, da bodo tam tudi še vsaj nekaj nadaljnih let. >> preberi več

Simon Simčič - Medot

13.01.2022
Medot, Zvonimir, Igor, Simon – so štiri osebna imena za štiri generacije Simčičev: praded, nono, oče in sin. Medoti jim bomo rekli od zdaj naprej. Kako spoštljivo misli in govori o prejšnjih generacijah Simon, za zdaj najmlajši v tej imenitni peničarski zgodbi, bo razvidno iz intervjuja. >> preberi več

Movia - Lunar 2016

13.01.2022
»Človeku se ni bilo treba naučiti pridelovati vina, saj je vino znala narediti narava sama,« rad reče Aleš Kristančič – Movia, ki že vrsto let dokazuje, da mora vinar zgolj pazljivo poslušati in razumeti to, kar mu trta in z njo vinograd ter vsak posamezni grozd, vsaka posamezna jagoda poskušajo (do)povedati. >> preberi več

Rebula

05.11.2021
Je avtohtona briška sorta, skromna in trdoživa. Na sončnih legah daje izredne rezultate. >> preberi več

Klet Brda - A+ rdeče 2015

23.02.2022
Boljša polovica po včerajšnjem popoldanskem razgibavanju na hladnem svežem zraku pri večerji izrazi željo po kozarcu nečesa dobrega. Kar, kadar to izrazi na tak način, nekaj pomeni. Nič določenega, a vseeno zelo oprijemljiv namig. >> preberi več

Dan odprtih kleti

13.07.2021
Vljudno Vabljeni na Dneve Odprtih kleti v Goriška Brda ! >> preberi več