Lunar 2016 - Movia



Ekološko vino s pridihom astrofizike in filozofije.


Foto: Toni Gomišček

»Človeku se ni bilo treba naučiti pridelovati vina, saj je vino znala narediti narava sama,« rad reče Aleš Kristančič – Movia, ki že vrsto let dokazuje, da mora vinar zgolj pazljivo poslušati in razumeti to, kar mu trta in z njo vinograd ter vsak posamezni grozd, vsaka posamezna jagoda poskušajo (do)povedati.


Ta govorica je zapisana v jeziku, ki ga ne razume vsak, in s pismenkami, ki jih še nismo povsem razvozlali, vendar nam ni tuja. Treba se je zgolj prepustiti zvenu besed in že nas zapelje v neki novi svet. Ta govorica je prvobitna kot petje morskih deklic, subtilna in hkrati mogočna, do brezumja privlačna – če ji le znaš prisluhniti!

Aleševo pot do lunarja je tlakoval puro, peneče se vino brez dodajanja vrelnih in spremnih »likerjev«, ampak zgolj delno prevretega mošta v že dozorelo vino ter puščanjem droži v steklenici. Ljubitelji naravnih vin so to sprejeli in spodbudili Aleša k iskanju »mirnega« nadaljevanja zgodbe.

Po preigravanju raznih scenarijev je pet let po puru predstavil lunarja, vino z zaščitnim znakom lune. In z izdatno usedlino. Prvi uradni letnik je bil 2004 in vino je v trenutku zbudilo pozornost. Navdušenost enih je trčila ob zadržanost drugih, ki pa je največkrat skopnela kot sneg na pomladnem soncu, če je bilo vino pazljivo dekantirano.

V Vinoteki Brda sva z Marjetko Plesničar ubrala posebno strategijo: vino sva pazljivo pretočila v karafo, usedlino pa natočila v poseben kozarec in poudarila, da pripada tistemu, ki bo poravnal zapitek. In le redki so se uprli skušnjavi, da ne bi drozge pokusili, še bolj redki pa so bili tisti, ki so se nad njenim okusom zmrdovali.

Pred tedni smo lunarja pili v družbi gruzijskega veleposlanika v Sloveniji, gospoda Iraklija Koplatadzeja. Za njegovo ekscelenco, ki je velik poznavalec in ljubitelj belih maceriranih vin ter redni obiskovalec festivala oranžnih vin v Izoli, to ni bilo prvo srečanje z lunarjem, mogoče le z letnikom 2016, ki velja za enega boljših doslej.

Zorenje grozdja je pol leta prepuščeno soncu in dežju, vina pa osem mesecev luni, in očitno sta se tisto leto naša zvezda in satelit dobro ujela. Podoben, mogoče še za odtenek boljši bo letnik 2017, napoveduje Lan Kristančič, ki vse bolj odločno stopa v očetove čevlje, toda sočasno da vedeti, da letošnje grozdje ni bilo primerno za lunarja. Bo pa drugih polnitev rebule več …

Vstopno vino v Movijin planetarij rebul predstavlja klasična črna etiketa (dva dni maceracije), sledi bela etiketa (14 dni maceracije in 16 mesecev zorenja na finih drožeh), novost je »single vineyard« z lege Java, ki je zbir štirih najboljših sodov, kar pomeni, da gre za nekakšno logično stopnjevanje kompleksnosti vin. Lunar, četudi je stoodstotna rebula, je povsem druga zgodba, čeprav se njegova orbita za kratek čas prekriža z brati po sorti.

Osnova za lunar je nežno razpecljano ekološko pridelano grozdje, tako da ostane večina jagod celih. Te gredo v sode s široko odprtino, ki omogoča namestitev mrežice, ki drži jagode v nekakšni kletki. Med fermentacijo, ki v dobršni meri poteka znotraj jagode, se te začno dvigovati in same sebe stiskati.

Po končani fermentaciji se začne vsebina razslojevati: droži gredo na dno, nanje se poležejo kožice, nad njimi je čisto vino, ki ga ščitijo pečke, ki so priplavale na vrh. V tem trenutku je treba mrežico odstraniti, tako da lahko vse do sedmega meseca vsebino v sodu redno mešajo.

Za dolivanje uporabijo rebulo iz drugih barikov ali betonskih jajc, sicer pa je vino prepuščeno zgolj vplivom lune in njenih men. Zadnji mesec se vsebine ne dotikajo več, tako da se dokončno oblikujejo plasti. Za polnitev pripravljeno vino je premišljena mešanica čistega vina in usedline, toda zaradi uporabe posebnih litrskih steklenic ostane vsakomur po dekantiranju več kot običajnih 0,75 litra čistega vina! 

Previdno, brez nepotrebnih gibov, odprem steklenico. Nekoliko nepazljivosti pri nameščanju steklenice za fotografiranje je bilo razlog za rahlo motnost, ki jo vzamem v zakup, saj prav nič ne moti cvetice, ki se kot omamen oblak širi iz kozarca. Predvsem spominja na grozdje, nekoliko na karamelo, najbolj pa so zanjo značilne intenzivne balzamične note.

Pravijo, da v zatravljenih vinogradih čebelice puščajo na jagodah cvetni prah, ki potem prispeva nekaj svojega grenko-sladkega okusa vinom s podaljšano maceracijo. Na oblete čebel spominja tudi medeno-jantarna barva vina s prevladujočim rdečkastim lomom.

Nogice napovedujejo bogat ekstrakt. Vonjave, kakor tudi okus, si sledijo v valovih. Kislina je lepo izražena, vendar izrazito vinska, in uravnoteži alkohol. Ko se ti začetni vtisi umirijo, pride do izraza zeliščno-balzamičen značaj vina, prepleten z zaznavanjem trpkosti, ki ji je botrovala dolga maceracija.

Lunar je svojstveno vino, ki nagovarja pivce s prav posebnimi osebnimi preferencami. Njim bo prijal ob vsaki priložnosti in v družbi vseh mogočih jedi, drugi ga bodo raje videli ob bogatih kremnih juhah, mastnih pečenkah in tolstih ribah, saj bodo računali, da bodo tanini počistili vso maščobo iz ust. Kaj pa kak burek, frtalja, sirov fondu, slanina ali pršut? Tudi to in še mnogo mnogo več.

Avtor: TONI GOMIŠČEK
Vir : https://www.ovinu.si/1684/Vino-tedna-Lunar-2016-Movia