O Vinu - Vinski vodnik 2021: Goriška brda



Podrobnejši pregled Vinskega vodnika 2021 začenjamo v Goriških brdih, kjer ponujajo širok nabor visokokakovostnih vin različnih slogov. So Brda še vedno okoliš številka ena v slovenskem prostoru? Zagotovo so!
 

Foto: Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda
 
Goriška brda so dobrih 1.800 hektarjev velik vinorodni okoliš. Ne prav velik. Niti v slovenskem merilu ne, kaj šele v svetovnem. Iz Brd lahko v lepem vremenu uživate v pogledu na Alpe kakor tudi na Jadransko morje. Prav omenjeni geografski enoti določata slog vin v Brdih, ki so znana po krepkosti, višjih alkoholnih stopnjah, ki lahko pomenijo določeno težave, a pri najboljših primerkih so vina odlično uravnotežena v občutku toplote.
Podobno velja za kisline. Brici se morajo bojevati za ohranjanje kislin v svojih vinih. A to velja za večino svetovnih vinskih regij. Hladni popoldanski vetrovi iz Alp pomagajo moderirati podnebje v Brdih in ohranjati kisline v vinih, ki so zmerne, a dovolj visoke, da lahko govorimo o eni najboljših regij za peneča se vina v bližnji okolici.
Ja, Brici so znani po potentnih, čvrstih vinih, sami radi rečejo, da so strukturirana. Tla v Brdih so večinoma flišnata. A ko Brici na svojo steklenico napišejo opoka – lokalno ime za lapor – potem ste lahko prepričani, da steklenica ne bo prav poceni. Kakovost bo največkrat odtehtala nekoliko dražji nakup.

Vina letnika 2020 so zelo dobra, še posebej rebule
 
Na tem relativno majhnem in kompaktnem vinorodnem okolišu, ki se razteza na skrajnem zahodu naše domovine, se pri kakovosti zgodi veliko. Zelo veliko. So Brda še vedno okoliš številka ena v slovenskem prostoru? Zagotovo so! Ko za merilo vzamemo število steklenic, ki jih prodajajo po premijskih in super premijskih cenah, ugotovimo, da so preostali okoliši še kar zadaj. Vipava se sicer bliža, a še ni pritekla niti v ciljno ravnino, ko so Brda že pretekla ciljno črto.
Za letošnji vodnik je 27 briških vinarjev poslalo v pokušino nekaj več kot 130 vin. Med njimi ni nobenega novega imena. Statistika pravi, da so na pokušino poslali osmino penečih se vin, preostala so mirna. Slabi dve tretjini mirnih odpade na bela vina, slaba tretjina na rdeča vina, rosejev je bilo dobrih pet odstotkov.
Barvna zastopanost v vodniku zelo dobro izraža dejansko stanje belih in rdečih trsov v vinogradih. Podobno kot lani so vina letnika 2019 za las prehitela vina letnika 2020, ki z jasno večino prevladujejo v preostalih vinorodnih okoliših. Gre za dvorezen meč. Po eni strani se v dobrih hišah ni bati, če so vina iz »sveže« linije leto dni starejša, kar pa na manj razvpitih naslovih ni nujno res.
Če obstaja kakšna večja »zamera« vinom iz Brd, je to ravno ta, da včasih ni povsem razumljivo, zakaj se ni vino našlo na polici že leto prej. A tovrstnih spodrsljajev na srečo ni veliko. Vina letnika 2020 so zelo dobra, še posebej rebule.


Foto: Aleš Beno
Malvazija je v Brdih prisotna že stoletja, a v zadnjem času zanesljivo pridobiva na površinah in tudi v portfeljih vinarjev. Odličen prvenec macerirane malvazije je ponudil Borut Blažič. 

Kaj je novega v Brdih?
 
Vedno sem se spraševal o profesionalnosti vinopiscev, ki so se ob poročanju iz regije osredotočali v glavnem na novosti. Predstavljajte si, da se vprašate, kaj je novega v Burgundiji ali pa v Bordeauxu? V etabliranih vinskih regijah ni revolucije, ni novih sort, izrazito drugačnih pristopov v vzgoji trte, vinifikaciji.
Tudi zakonodaja se ne spreminja prav pogosto. A vsako leto dobimo nov letnik, nova vina! Podobno je v Brdih; stvari so postavljene, spremembe so počasne, a zanesljive, v smeri navzgor. Ne glede na to, bi med novosti uvrstil sorto istrska malvazija. Odličen je Blažičev macerirani prvenec malvazija selekcija 2018, pravi briški slog pomeni malvazija 2019 Edija Simčiča, omenjamo pa tudi malvazijo 2019 iz kleti Dobuje. 
Sorta je v okolišu prisotna že stoletja, a v zadnjem času zanesljivo pridobiva na površinah (trenutno kanček čez 50 hektarjev) in tudi tudi v portfeljih vinarjev. Rezultati so v glavnem zelo obetavni. Preostale novosti bom orisal ob posamezni sorti oziroma slogu.


Foto: Aleš Beno
Med zorjenimi rebulami se je še posebej izkazala rebula 2019 iz kleti Edi Simčič.

Sprehod po Brdih, začenjamo s kraljico
 
Med sortami oziroma slogi vin, ki v Brdih najbolj prepričajo, so rebule, chardonnayji, bele in rdeče zvrsti, peneča se vina, merloti, zadnje čase tudi vse več modrih pinotov in roséjev.
Gremo najprej k briški kraljici – rebuli. Četudi so najdražja briška vina njihove rdeče zvrsti, je rebula tista, s katero si ustvarjajo sloves. Rebula je tista, zaradi katere Brda vsako leto obišče lepo število tujih novinarjev, rebula je tista, iz katere znajo pridelati največ različnih slogov.
Med svežimi letnika 2020 so me najbolj prepričale rebula journey iz Medota, ki skupaj z Bizjakovo pomeni referenco. Klet Brda (quercus), Marjan Simčič in Benedetič prav tako pridelujejo izvrstne primerke, tudi Kristalvin.
Če smo Benedetiča lani razglasili za prijetno presenečenje, lahko letos potrdimo, da ni šlo za naključje. Tudi letos je na tem naslovu vse v najlepšem redu, ne zgolj pri rebuli. Odlična rebula 2020 od Movie je zgodba zase. Dišeča in samosvoja. Po slogu je sicer bližje dozorelim.
Med zorjenimi se je še posebej izkazala rebula 2019 iz kleti Edi Simčič, Gašperjeva rebula selekcija 2018 je naravnost izvrstna, medtem ko rasna in slana rebula opoka medana jama 2018 Marjana Simčiča pokaže domet te sorte.
Asketska Ferdinandova epoca 2018 je vedno na nivoju, kakor tudi vrhunska rebula carolina 2017 od Jakončiča. Macerirana rebula selekcija 2018 iz kleti Kristalvin je prav dobra. Novost je linija Artwork v hiši Kristančič. Rebula artwork 2017 preseneti z izdatno aromo in intenzivnim okusom.


Foto: Aleš Beno
Marjan Simčič je izdal dve novi beli vini visokega ranga – sauvignon vert opoka ronc zegla cru in pinot grigio cru.

Preostale bele sorte
 
Poleg rebule v Brdih po vrhovih občasno posegajo chardonnayji, sivi pinoti in sauvignoni. S prvimi je težko uspeti, saj je svet (pre)poln odličnih primerkov te sorte. A prav chardonnay ponudi v Brdih največ med omenjenimi sortami. Pokusite recimo odličen prvenec chardonnay 2020 iz hiše Mulit. Kot kakšen meursault.
Če ste za krepko, si omislite chardonnay 2020 ali pa chardonnay supreme 2019 (oba iz hiše Piro), ki sta preprosto nezgrešljiva. Na prvo mesto med chardonnayji pa bi postavil čvrst, mineralen fojana chardonnay 2018 iz kleti Edi Simčič.
Mladi, sveži sauvignoni v Brdih le redko prepričajo, mnogo bolj zanimivi so tisti zorjeni. Krepki Piro 2019 premore zelo fino cvetico, medtem ko je Movia v linijo Veliko vključil nekoliko maceriran sauvignon veliko 2019, ki se izkaže z dimasto in marelično noto ter zelo dolgim zatonom. Odličen prvenec. 
Marjan Simčič je izdal dve novi beli vini visokega ranga. Sauvignon vert opoka ronc zegla cru 2018 pokaže premijsko izvedbo sorte sauvignonasse, nekdanji tokaj, ki pa še ne dosega kakovosti ostalih crujev, medtem ko je pinot grigio cru 2019 že v svoji premieri prvovrstno elegantno vino, gotovo eden najboljših sivih pinotov pri nas. Med sauvignonassi velja pohvaliti še krepki Iaquinov dolan 2018.
Preostali, greha vredni sivi pinoti so: quercus 2020 (Klet Brda), odlični eko sivi pinot 2020 iz kleti Erzetič, zelo dober je tudi Benedetičev letnika 2020, prvovrsten je Movia 2020, tudi Bizjakov 2020 ni od muh. Prav prijetno presenečenje je macerirani Prinčičev sivi pinot aueri 2019, ki slogovno posega v domeno krepkih roséjev. Odličen!


Foto: Jure Makovec
Kompleksna, koncentrirana novost artwork rdeče 2016 iz iste hiše Kristančič dokazuje odličnost letnika 2016 in tudi mojstrstvo Marka Kristančiča.

Bele in rdeče zvrsti
 
Naslednja močna briška kategorija so zvrsti, bele in rdeče. Slovence največkrat očarajo z rdečimi, tuje obiskovalce, še posebej poznavalce, pa z belimi zvrstmi. Med belimi bi najviše postavil de baguer belo 2017 iz Kleti Brda oziroma po novem iz Kleti De Baguer, carolino belo 2018 (Jakončič), ki se po krepki carolini 2017 spet vrača k eleganci, ter mulit belo 2019. Tesno za petami so jim lepo dozoreli a plus belo 2013 (Klet Brda), triton 2019 (Edi Simčič). Pri Ščurkovih sta dugo 2018 in jazbine 2019 pred staro brajdo 2018.
Prav vseh kultnih briških rdečin ni bilo na pokušino, nekaj pač. Med njimi znova poudarjamo mojstrovino – epoca rdeče 2018 (Ferdinand), ki postaja sinonim za elegantno briško zvrst. Pavo rdeče 2018 (Kristančič) je naravnost odličen, vreden svojega denarja, medtem ko kompleksna, koncentrirana novost artwork rdeče 2016 iz iste hiše dokazuje tako odličnost letnika 2016 kakor mojstrstvo Marka Kristančiča. Ne bo poceni! Na tem naslovu boste našli veliko dobrega, vsekakor je dobro pohvaliti celotno linijo te hiše. Visoko kotira tudi status riserva 2018 (Bjana). Izdelano! Palamida 2019 (Gašper vina) pomeni zelo dober nakup.
Letnik 2018, ki je sledil vročemu letniku 2017, v marsičem spominja na odličen letnik 2016, ki je dal bogata, potentna, predvsem pa fenolno zrela vina z lepimi aromatskimi profili, ne da bi izgubila sočnost in svežino!


Foto: Aleš Beno
Merlot veliko iz hiše Movia, ki ga je pridelal Aleš Kristančič, je merlot z velikim M. 

Od bordoških sort izstopa merlot

Nadaljujmo z bordoškimi sortami. Morda malce nepričakovano, a večkrat so me prav prijetno presenetili cabernet sauvignoni. Poskusite cabernete letnika 2018 iz hiš Blažič, Bizjak, Piro in tudi malce konkretnejše izvedbe, kot so cabernet sauvignon amfora 2018 (Erzetič), cabernet sauvignon bagueri 2017 (Klet Brda) ter cabernet sauvignon bosc 2017 (Piro). Cabernet franc? Kolo še vedno vodi Gašper, ki je s cabernet francom 2019 znova pokazal, kako izjemne rezultate daje ta sorta v Brdih. Najboljši do zdaj!
Med merloti lahko pohvalimo skorajda vse. Sodi med najbolj zanesljive nakupe v Brdih. Poudarjamo elegantni merlot veliko 2015 iz hiše Movia. Z velikim M! Kako se streže tej sorti, so pokazali tudi Marjan Simčič s ta hip še mladim merlotom cru selection 2016, ki kaže velik potencial zorenja, Ronk s kompleksnim merlotom 2016, Piro z merlotom bosc 2017, Kristančič z izvrstnim merlotom pavo 2016. Pohvalimo lahko tudi merlot 2018 iz hiše Čarga in merlot 2017 Danila Mavriča.
Modri pinot se še vedno kaže kot trd oreh za Brda. Brici ga prepogosto želijo pridelati »po bordoško«, v čvrstem, možatem, bogatem slogu. Na tem področju smo v zadnjem desetletju priča večjim pozitivnim premikom, v tej ediciji vodnika pa poudarjam izjemen pinot noir opoka breg cru 2017 Marjana Simčiča. Tudi pri Ščurkih se zdi, da so z letnikom 2018 nastavili dober azimut.   


Foto: Aleš Beno
Prvi igralec pri peninah ostaja Miran Sirk iz hiše Bjana. 

Močna karta so v Brdih tudi penine
 
Penine so močna karta Brd. Prvi igralec ostaja Bjana, pri njem je vse na mestu, še posebej pa poudarjam cuvee prestige 2016. Ponavadi se mi je zdel prebogat, tudi tisti v platinasti preobleki. Ta izvedba pa pokaže, da lahko tudi najbolj zorjeno in bogato penino krasi finesa.
Bagueri brut zero iz Kleti Brda zna biti najboljša izvedba do zdaj, med tistimi iz hiše Silveri poudarjam lepo izdelan cuvée brut vintage collection 2017 ter zelo dober brut nature 0. Tudi Medotov brut millesime 2013 je resnično dober, kakor tudi brut. Dobri sta še Čargina donna regina brut nature in sinefinis brut nature (Ferdinand/Prinčič). Kapovolto je nova penina iz hiše Movia. Nekonvencionalna, kot vse njihove penine do zdaj!
Brici se v nasprotju z Vipavci ne menijo veliko za roséje, čeprav je Erzetičev polsuhi damski rose oral ledino. Ta je še vedno na nivoju, a med polsuhimi mu Bizjak dela resno konkurenco. Velik napredek je naredil Ščurek z res dobrim roséjem 2020.
Prav nove standarde, ki se spogledujejo z nežnostjo, delikatnostjo, popolno odsotnostjo strukture in fenolnosti pa pomeni markiza 2020 (Gašper vina). Včasih se zdi prav neverjetno, kako zna Gašper Čarman skupaj z Darinkom Ribolico in ekipo Kleti Brda oblikovati nova vina. Ne, niti slučajno ne gre za naključja.

Sklep

Brda ponujajo širok nabor visokokakovostnih vin različnih slogov. Vinarji tu ne spijo, ostajajo ambiciozni, kar se pozna tudi na cenah njihovih steklenic, ki znajo biti občasno nesramno visoke. A cena je zelo virtualna kategorija. Najboljše stvari na svetu so sicer zastonj, a za vrhunske briške užitke je pogosto vredno poseči v denarnico. Brda so odlična vinska destinacija!

vir : https://www.ovinu.si/1634/Vinski-vodnik-2021-Goriska-brda
avtor : ROBERT GORJAK
naslovna slika : https://zoso-foto.si/portfolio/goriska-brda/   Damijan Simčič