Cabernet franc je v svetu precej redka sorta, ki prihaja iz Francije. Za mlado vino je značilen travnat vonj. S staranjem pa vino postane uravnovešeno z nežno in prijetno cvetico, bogato z ekstrakti, primerno kislino ter s poudarjenim taninskim okusom. Barikirano različico pa serviramo pri 18-20°C k dušenemu mesu, svinjskemu mesu ter divjadi in k jedem z začinjenimi omakami.
Različica Cabernet Franc Arhiva/Riserva je pripravljena s podaljšano maceracijo in barikirana vsaj 10 let.
Kmetija družine Peršolja leži v vasi Kozana, v osrčju briških gričev. Pogled izpred naše domačije objema mehke obline vinorodnih gričev, se zaustavlja pri cerkvah in gradovih, sledi razpotegnjenim vasem in se izgublja proti Jadranskemu morju ali zaustavlja pri kamnitih stražah Julijcev. Glinasta, lapornata briška zemlja ter lega vinogradov, ki so posejani po najsončnejših legah so težka za obdelavo. Prav taki pogoji ter zračni tokovi iz morja in Alp, ki se tukaj srečujejo, pa nudijo idealne pogoje za vinogradništvo. Na kmetiji Peršolja imamo dva prostora, ki sta namenjena degustacijam, sr... [več o vinarju]