Rebula je srednje močne rumene barve. Vino ima diskreten vonj z značilnim vonjem po tropskem sadju. V ustih je vino suho in ima primerno kislost. Vino je harmonično, srednje močnega značaja s srednje dolgim pookusom.
Grozdje se stiska z nizkim pritiskom. Alkoholno vrenje poteka pri nizkih temperaturah v posodah iz nerjavnega jekla. Vino zori s kvasovkami.
VINARSKA TRADICIJA družinske kmetije Jakončič sega v leto 1847, ko sta Mihael in Carolina Jakončič prevzela prve vinograde v vasi Kozana v Goriških Brdih ter tako postavila temelj družinskemu vinarstvu. Zaveza kakovostni pridelavi grozdja in vina na kmetiji Jakončič je bila in je še vedno primarnega pomena. Le takšen način pridelave v kombinaciji s specifičnimi vinogradniškimi legami je lahko osnova za pridelavo ekstraktnih, mineralno bogatih in strukturnih vin. Enolično brnenje traktorja tam nekje v brajdi je edini dokaz, da tehnika sme vstopiti v svet, ki sicer gradi na ročnem del... [več o vinarju]